مقالات پزشکی و سلامت / فشار خون در اغلب موارد نشانه خاصی ندارد، اما در صورتی که درمان نشود، به عروق و اعضای حیاتی بدن آسیب میزند. به همین دلیل باید سعی کنید که فشار خونتان را تحت کنترل داشته باشید.
به گزارش ایسنا، فشارخون از آن بیماریهایی نیست که بتوانید یک بار آن را درمان کنید و بعد با خیال آسوده پی کار و زندگیتان بروید. این بیماری برای همیشه نیاز به مراقبت و توجه دارد. از طرفی مصرف دارو، تنها بخشی از درمان بیماری فشارخون است. اگر به این بیماری دچار هستید باید سبک و سیاق زندگیتان را هم تغییر دهید.
بر اساس اعلام گروه آموزش وارتقای سلامت، معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران، برای آنکه فشارخونتان را برای همیشه تحت کنترل داشته باشید، به این توصیهها عمل کنید:
باید به یک برنامه غذایی هدفدار و مخصوص بیماران مبتلا به فشارخون رو بیاورید. بهترین رویکرد غذایی برای شما، مصرف میوه، سبزی، حبوبات و مواد غذایی سبوس دار و لبنیات کم چرب است. مصرف پتاسیم را هم باید بیشتر کنید. پتاسیم در برخی میوهها و سبزیها مثل موز، آلوخشک، انگور، هویج، بادمجان و … وجود دارد. درمقابل، مصرف نمک (سدیم) را باید به حداقل برسانید. همین طور مصرف چربی، مخصوصا چربی اشباع شده را کم کنید. چربی اشباع در گوشت قرمز، شیرپرچرب، خامه و کره به فراوانی یافت میشود.
وزنتان را کم کنید
اگر اضافه وزن دارید حتما باید وزن کم کنید. حتی کاهش وزن به میزان دو کیلوگرم هم اثر فوقالعادهای بر فشارخونتان خواهد داشت. ورزش هم یادتان نرود.
تنش زدایی کنید
بیش از اندازه کار نکنید. فکرهای منفی و مزاحم را دور بریزید. سعی کنید روابط دوستانه خود را با دیگران گسترش بدهید و صبور و خوش بین باشید. خواب کافی را فراموش نکنید و تا جایی که میتوانید استرس و اضطراب را از خود دور کنید و تمرین کنید که همیشه آرام و عمیق نفس بکشید.
فشارخون خود را در خانه اندازه بگیرید
این کار باید طبق یک روال ثابت انجام گیرد. اندازهگیری فشارخون در خانه، این فایده را دارد که فشارخون اندازه گیری شده به اندازۀ واقعی آن، بسیار نزدیک است و تحت استرس و خستگی افزایش نیافته است.
دور الکل و سیگار خط بکشید
مصرف الکل بر قلب اثر میگذارد و باعث افزایش فشارخون میشود. سیگار نیز به دیواره شریانها صدمه شدیدی میزند و روند سفت شدن آنها را تسریع میکند. قطع مصرف این دو، برای کنترل بهتر فشارخون، ضروری است.
به طور مرتب نزد پزشک بروید
در درمان بیماری فشارخون، یک تیم درمانی دونفره وجود دارد که اعضای آن را، شما و پزشکتان تشکیل میدهید. پس تک روی نکنید و هرگز خودسرانه دارو نخورید یا دارویتان را قطع نکنید.
داروهایتان را درست مصرف کنید
دارو را طبق دستور و راس ساعت مقرر، مصرف کنید. اگر عوارض دارو یا هزینه های تامین آن، آزار دهنده است، خودسرانه دارویتان را قطع نکنید. این کار حتما باید زیر نظر پزشک باشد.