پیامبر رحمت، در گفتار بزرگان

مقالات مذهبی / مذهبی که پیامبر اسلام تبلیغ می کرد, به واسطه سادگی و راستی و درستی آن و دارا بودن طعم دموکراسی و برابری, مورد استقبال توده های کشورهای مجاور شد.

جواهر لعل نهرو
حضرت محمّد, بی گمان, مردی بسیار بزرگ بود. وی جهان گشایی توانا, قانونگذاری خردمند, سلطانی دادگر و پیامبری پرهیزگار بود. او بزرگ ترین نقشی را که ممکن بود در برابر چشمان مردم عادی ایفا کند, در روی زمین ایفا کرد.

گوته
گرچه ما به ادیان آسمانی, عقیده نداریم, ولی ایین حضرت محمّد(ص) و تعالیم او, دو نمونه اجتماعی برای زندگی بشر است. بنا بر این, اعتراف می کنیم که ظهور دین او و احکام خردمندانه اش بزرگ و با ارزش اند. به همین جهت, از پذیرش تعالیم حضرت محمّد(ص), بی نیاز نیستیم. پییر سیمون لاپلاس

با ظهور محمّد(ص), پرده نفوذ ناپذیر ظلمت آن عهد, ناگهان کنار زده شد و مردم جزیره العرب, اساس محکم سنن تاریخی پیدا کردند.

رینولدِ اِلّین نیکُلسون
دشمنان اگر به نظر حقیقت بنگرند، خواهند فهمید در نفس این مرد بزرگ (محمّد), افکاری فراتر از طمع و دنیوی و سلطنت بوده است.

توماس کارلایل
محمّد از بزرگ ترین خیرخواهان بشر است و ظهور او, نشانه یکی از عالی ترین عُقول است. اگر آسیا بخواهد به فرزندان خود افتخار کند, سزاوار است که به این رادمرد بزرگ و بی مانند افتخار کند.

جان دی فینرات
شخص پیامبر اسلام, سزاوار همه گونه احترام و اکرام است. شریعت پیامبر اسلام, به علّت توافق آن با عقل و حکومت, در اینده, عالمگیر خواهد شد.

تولستوی
محمّد, مردی بود که از میان مردم بت پرست, با اراده ای آهنین برخاست و آنان را به یگانه پرستی دعوت کرد و در دل های ایشان جاودانگی روح و روان را کاشت؛ بنا بر این, او را باید در ردیف مردان بزرگ و برجسته تاریخ شمرد.

کارل مارکس
زندگی شخص پیامبر اسلام, به نوبه خود, نشانه و سرمشق بارزی برای ردّ فلسفه خشونت و اجبار است.

مهاتما گاندی
محمّد, ششصد سال پس از مسیح, ظهور کرد و با نیروی خدایی ای که داشت, توانست تمام اوهام را برطرف کند و بت پرستی را براندازد و چون مردی درست کردار, راستگو و بی آلایش بود, مردم به او لقب «امین» داده بودند. لهجه صادق و عزم استواری داشت و با همین ویژگی ها, توانست گمراهان را به راه راستْ هدایت کند.

هوبرت ویل
محمّد(ص), پیشوا و بزرگ حکومت اسلامی, همواره مراقب آسایش و آزادی ملّت خود بوده و کسانی را که مرتکب جنایت می شدند, مجازات می کرد. این پیغمبر, دعوت به پرستش خدای یگانه و دین یگانگی را ترویج می کرد و در دعوت به این دین, لطف و مهربانی را حتّی با دشمنان, مراعات می کرد. در این شخصیت, دو صفت, از بهترین و عالی ترین صفات بشری وجود داشت و آن دو, «عدل» و «رحمت»اند.

لورانسیا دالبری
اگر زندگی پیامبر اسلام را بررسی کنیم, شخصیتی که همواره متفکّر و در اندیشه است, با نَفْسی که باطنش سرشار از غم و اندوه باشد, در برابر ما مجسّم می شود؛ امّا مدارکی که از او در دست است، شخصی را در برابر ما می آورد که معتقد به خدای یگانه و زندگانی اُخروی است.

هانری ماسه
مورّخان معتقدند که محمّد(ص) در اخلاق نیک, راستی گفتار, امانت, بخشش, نیکی و فروتنی در میان قوم خود، ممتاز بود و در نزد مردم مکّه، ملقّب به امین شده بود و از فرط اطمینان و اعتمادی که به او داشتند، اموال خود را نزد او به امانت می گذاشتند.

کازل بروکلمان
محمّد(ص) در دوره خود، با هوش ترینِ عرب و پرهیزگارترین و متدین ترین آنها، پرحوصله و بردبارتر از همه و نسبت به دشمنان, از همه مهربان تر و خوش رفتارتر بود و بر پایه آن, حکومت عظیم و بی مانند اسلامی را برپا کرد که ناشی از برتری این پیامبر, بر رجال آن عصر بود؛ امّا دینی که او آورد و مردم را به آن دعوت نمود, یک خیر و برکت بزرگ بود و از این رو, عموم ملل به او گرویدند و از آن بهره مند شدند.

بارتلمی سن هیلیارد
به گفته تاریخ نویسان, حضرت محمّد(ص) بسیار خوددار, متفکّر, کم حرف, احتیاط کار, خوش قلب, در رفتار و کردار خود بسیار مراقب ادب بود, حتی پس از این که به ثروت و اقتدار نیز رسید, هیچ گاه, کارهای خود را به دیگری واگذار نکرد. وی جنگجویی دلاور و ماهر در فنون جنگی بود. اگر احساس خطر می نمود, فرار نمی کرد و بدون جهت, خود را به مهلکه نمی انداخت.

گوستاو لوبون
محمّد(ص) بی گمان, مردی بسیار بزرگ بود و مردان بزرگی نیز در دامن فضل و کمال خود پرورش داد. قانونگذاری خردمند، جهان گشایی توانا, فرمانروایی دادگستر و پیامبری پرهیزکار بود و بزرگ ترین انقلاب های روی زمین را پدید آورد.

وُلتر
حضرت محمّد(ص) در میان مشاهیر عالم, بزرگ ترین انسانی است که با یک مرام عالی, تمام همّت خود را صرف این داشت که شرک و بت پرستی را از ریشه, بخشکاند و به جای آن، افکار بلند اسلام را برقرار سازد و او خدمت وافر و نمایانی که از این راه به نوع بشر نموده, خدمتی است که من, آن را ستایش نموده, سر تعظیم فرود می آورم.

[سِر] پرسی سایکس
محمّد(ص), اوّل کسی بود که وحدت ملّی عرب را عملی کرد و آن قبایل را در زیر یک پرچم، گرد آورد و هنگامی که ظهور نمود, نه تنها عربستان, بلکه جهان, نیازمند به ظهورش بود. بر اثر کلام شیرین و اخلاق نیک خود, قلب های این قوم را تسخیر کرد تا آنان از روی میل از او پیروی کرده, به گفته هایش ایمان آورند.

لویی توماس
پس از بعثت محمّد(ص), بر اثر تابش انوار دیانت اسلام در کسانی که آن را با میل پذیرفتند, اوضاع آن سامان, دگرگون شد.

جان دی فینرات
محمّد(ص) هرگز به استعمال مسکرات نپرداخت و در جشن ها و اعیادی که برای بت ها گرفته می شد, حاضر نشد و از دست رنج خود زندگی می کرد؛ زیرا از پدر, ارثی به او نرسیده بود و چون با خدیجه آشنا شد، با اموال او تجارت می نمود.

بروکلمان
غیر ممکن است کسی زندگی و شخصیت پیامبر بزرگ اسلام را مطالعه کند و او را تکریم نکند. کسی که یکی از بزرگ ترین پیامبران خداست. من هر چه زندگی این پیامبر را بیشتر مطالعه می کنم, احساس تمجید و تکریم من نسبت به او، شکل جدیدتری می گیرد و احساس جدیدی از بزرگی این استاد بزرگ اسلام, به من دست می دهد.

آنیه بسانت
پیامبر در دنیای اسلام, بستر ظهور و تجلّی وجود مطلق در زندگی بشر است. پیامبر, الگویی الهی و آسمانی است که عقل و اراده مسلمانان را متوجّه خود می سازد. مسلمانان, پیامبر را دوست می دارند و می کوشند که از او در کوچک ترین جزئیات زندگی روزمره, پیروی کنند.

هیوستن اسمیت
هیچ فردی, داوطلبانه یا از روی اجبار, هدفی عالی تر از هدف پیامبر اسلام نداشته است؛ زیرا دین اسلام, موجب از بین بردن «موهوم پرستی» گردیده است؛ همان موهوم پرستی ای که بین خدا و مخلوقش به وجود آمده بود. همچنین باعث نزدیک کردن انسان به خدا و توسعه عقیده معقولِ خداپرستی است و میان آن همه هرج و مرج و بی نظمی بت پرستان و معتقدان به خدایان متعدّد، اسلام, تنها فکر منطقی است.

آلفونس دولا مارتین
از صفات برجسته پیامبر اسلام, مهربانی بی اندازه, عزم, اراده و اعتقاد است. وی مردی است حاکم, اداره کننده, سیاسی, جنگی و با وجود این ویژگی ها, قاهر و آشوب طلب نیست؛ بر عکس, همیشه خواهان صلح و آرامش بوده است.

هانری ماسه
به حقیقت می توان گفت که فرزند مکّه [محمّد(ص)] صفایی داشت که در دیگر پیغمبران, یافت نمی شد. در او نیرویی بود که با آن, میان دل های متفرّق, ایجاد ائتلاف می کرد و به طوری آنها را یک پارچه می ساخت که در پندار و احساس, در حکم یک دل بودند.

لویی توماس
هیچ پیامبری نتوانسته است مانند پیامبر اسلام, انقلابی آن چنان مقدّس و طولانی و پر اهمیت در آن مدّت خیلی کم, به مرحله عمل درآورد؛ زیرا هنوز دو قرن از آغاز کار پیامبر اسلام نگذشته بود که دین او اوج گرفت و در سایه کلمه «توحید» از ناحیه عربستان به سواحل رود سیحون, هند غربی, مصر, حبشه, تمام افریقای شمالی, جزایر مدیترانه و قسمتی از خاک فرانسه و اسپانیا گسترش یافت.

آلفونس دولا مارتین
اسلام, تمدّنی را پی ریزی کرد که خیلی زود, گوشه و کنار جهان را در نوردید و به گمان من, مهم ترین عامل در این گسترش سریع, الگوگیری مسلمانان, از خُلق و خوی پیامبرشان, محمّد, بود. در واقع, مسلمانان, شمشیر و فتوحاتشان هم در خدمت اخلاق بود.

[سِر] توماس آرنولد
بر خلاف آنچه امروز در جهان غرب درباره خشونت اسلام و جهاد مسلمانان گفته می شود, هیچ دینی در طول تاریخ, به اندازه اسلام و هیچ پیامبری به اندازه محمّد, به صلح و رحمت و تسامح با مخالفان و منتقدان و مدارا با دشمنان, دعوت نکرده است.

کارِن آرمسترانگ
محمّد, سر سلسله عارفانِ واصل و ایین او, در بردارنده عمیق ترین روش ها و آموزه های عرفان برای انسان های تشنه ارتباط با ماورای طبیعت و کسب معرفت الهی است.

آن ماری شیمل

منبع : مجله حدیث زندگی آذر و دی ۱۳۸۵، شماره ۳۲ / به کوشش: حسین فردوسی زاده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *