اخبار اقتصادی/ بررسی قیمت کالاهای اساسی در ابتدای تیر نسبت به ماه مشابه سال قبل نشان میدهد که قیمت کالاها در یک سال گذشته بین هشت (تیرآهن) تا ۳۶۷ (روغن مایع آفتابرگردان معمولی) درصد افزایش یافته است، در عین حال اجناسی که نرخ گذاری مصوب هم دارند با فاصله بیشتری از این نرخها به فروش میرسند.
براساس گزارش کارگروه رصد و پایش قیمت اقلام اساسی و پر مصرف بازار کشور منتهی به اول تیر که ازسوی انجمن ملی حمایت از حقوق مصرف کنندگان منتشر شده، قیمت ۵۲ قلم کالا در ۹ گروه بررسی شده است.
در کنار آمار و ارقام این نهاد دولتی، مشاهدات میدانی از مراکز فروش اقلام اساسی و خوراکی در سطح شهر تهران حاکی از فاصله گیری قیمتها حتی از نرخهای مصوب نیز است. درحالیکه نرخ مصوب هر کیلوگرم مرغ گرم ۵۹ هزار و ۸۰۰ تومان تعیین شده است مشاهدات میدانی حاکی از افزایش نرخ این کالا به حدود ۶۶ هزار تومان در هر کیلوگرم در سطح مرغ فروشیها است.
نرخ مصوب هر شانه تخم مرغ ۱.۹ کیلوگرمی هم ازسوی دولت ۷۶ هزار تومان تعیین شده است که براساس مشاهدات میدانی هر شانه تخم مرغ ۳۰ عددی در برخی مغازههای سطح شهر از شانهای ۸۰ تا ۱۰۰ هزار تومان به فروش میرسد!
در همین ارتباط رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخم گذار استان تهران گفت: در هفتههای اخیر قیمت تخم مرغ در برخی مناطق به ۹۷ تا ۱۰۰ هزار تومان در هر شانه رسیده است. ناصر نبی پور افزود: با توجه به اینکه قیمت هر شانه تخم مرغ در مرغداری حدود ۷۳ هزار تومان است با احتساب کرایه حمل و سود برای فروشنده، قیمت ۱۰۰ هزار تومان برای مصرفکننده منطقی است.وی با اشاره به افزایش قیمت نهادههای دامی و هزینههای تولید، گفت: قیمت تمام شده تولید هر کیلو تخم مرغ بین ۴۴ تا ۴۵ هزار تومان است، اما هماکنون میانگین قیمت فروش هر کیلوگرم تخم مرغ درب مرغداری حدود ۳۵ هزار تومان است ضمن اینکه شرکت پشتیبانی امور دام مقداری از تخم مرغهای مازاد را جمعآوری میکند.رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخم گذار استان تهران اضافه کرد: اگر هزینه تولید هر کیلوگرم تخم مرغ زیر ۳۰ هزار تومان باشد، صادرات آن به صرفه است اما وقتی که بالای ۳۴ تا ۳۵ هزار تومان است، صادرات آن برای تولیدکنندگان به صرفه نیست.
برنج خالص ایرانی را کمتر از ۲۰۰ هزار تومان نمیتوان خرید
در عین حال مسیح کشاورز، دبیر انجمن واردکنندگان، با اشاره به کُندی روند ثبت سفارش واردات برنج در طول امسال گفت: با توجه به گرانی برنج ایرانی، تقاضای بخش زیادی از مصرفکنندگان از خانگی یا رستورانها و شرکتها به سمت برنج خارجی رفته و باید این نیاز را تامین کنیم، درحالی که روند واردات با حفرهها و موانع زیادی مواجه شده است.
او اضافه کرد: تا پایان سال حداقل ۱.۵میلیون تن برنج باید وارد شود و با توجه به گرانی بیش از حد برنج ایرانی از یک سو و کاهش تولید ازسوی دیگر، امسال بهاحتمال زیاد باید از میانگین هر سال واردات بیشتری داشته باشیم، ولی موازی کاریها، روند واردات را کُند کرده و بطور مثال، تمام آزمایشهایی که وزارت بهداشت روی برنجهای وارداتی انجام میدهد، سازمان استاندارد همان را دوباره انجام میدهد.دبیر انجمن واردکنندگان با اذعان به اینکه هزینه در بخش تولید و کشاورزی بالا رفته، درباره تعیین قیمت برنج ایرانی گفت: قیمت برنج ایرانی به هیچ عنوان منطقی نیست و نمیتوان تمام مشکلات بخش کشاورزی را بر دوش مصرفکننده گذاشت.
کشاورز، با تاکید بر اینکه برنج خالص و بدون اختلاط ایرانی را کمتر از ۲۰۰ هزار تومان نمیتوان خرید، گفت: هماکنون برنجهای موجود در بازار ترکیبی از کمی برنج ایرانی کیفی با ایرانی پرمحصول یا ترکیبی از برنج ایرانی با برنج خارجی است که این برنجها در محدوده کیلویی ۱۵۰ هزار تومان عرضه میشود و سازمان استاندارد که برای برنج خارجی ۳۶۰ قلم آزمایش انجام میدهد، درباره برنج ایرانی که با قیمتهای گزافی عرضه میشود، هیچ آزمایشی انجام نمیدهد.
براساس گزارش کارگروه رصد و پایش قیمت اقلام اساسی و پر مصرف، قیمت گروه محصولات پروتئینی شامل گوشت مرغ، تخم مرغ، گوشت گوسفند و گوساله و گوسفند و گوساله زنده در اول تیرماه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل بین ۳۹ تا ۱۱۵ درصد افزایش یافته است.
طی یک سال گذشته قیمت هر کیلو گوشت گوساله با ۶۱ درصد افزایش به حدود ۱۸۷ هزار تومان، هر کیلو گوشت گوسفندی با ۴۲ درصد افزایش به بیش از ۱۸۰ هزار تومان و هر کیلو گوشت مرغ تازه با ۱۰۱ درصد افزایش به ۵۲ هزار و ۴۰۰ تومان رسیده است. همچنین در این مدت قیمت هر کیلو گوساله و گوسفند زنده ۵۷ و ۳۹ درصد افزایش یافته است. اما بیشترین افزایش قیمت در گروه محصولات پروتئینی مربوط به تخم مرغ است که قیمت هر کیلو از آن ۱۱۵ درصد افزایش به حدود ۳۸ هزار تومان رسیده است.
گروه لبنیات شامل انواع شیر، پنیر و کره نیز در یک سال گذشته بین ۷۸ تا ۱۵۲ درصد افزایش یافته که بیشترین افزایش مربوط به شیر خام در دامداری به قیمت ۱۲ هزار و ۷۰۰ تومان به ازای هر لیتر بوده است. بر این اساس قیمت هر کیلو شیر پاستوریزه بطری کم چرب و شیر استریل پاکتی نیز به ترتیب با ۹۹ و ۷۸ درصد افزایش نسبت به تیر سال قبل به نزدیک به لیتری ۱۹ هزار و ۵۰۰ و ۲۰ هزار و ۱۰۰ تومان رسیده است. قیمت پنیر ۴۰۰ گرمی و کره ۱۰۰ گرمی پاستوریزه نیز با افزایش ۱۳۳ و ۱۰۵ درصدی طی یک سال گذشته به حدود ۲۱ و ۱۳ هزار تومان رسیده است.
افزایش قیمت گروه قند، شکر و چای نیز طی یک سال گذشته ۲۶ تا ۱۰۲ درصد بوده است. در این مدت قیمت هر کیلو قند ۸۲ درصد، شکر فله ۷۲ درصد، شکر بستهبندی ۱۰۲ درصد و انواع چای بین ۲۶ تا ۳۳ درصد افزایش یافته است. بنابراین در اول تیر امسال قیمت هر کیلو قند به حدود ۳۱ هزار تومان، شکر ۲۶ هزار تومان و چای به ۱۴۲ تا ۱۴۷ هزار تومان رسیده است.
در این میان از بین انواع روغن، قیمت روغن نیمه جامد ۴.۵ کیلویی با ۲۴۱ درصد افزایش در یک سال گذشته به حدود ۳۴۵ هزار تومان رسیده است. اما قیمت روغن مایع آفتابگردان معمولی و سرخ کردنی ۳۶۷ و ۳۶۳ درصد افزایش یافته و به بیش از ۶۳ هزار تومان رسیده است. بررسی قیمت گروه کالایی غلات و حبوبات شامل انواع برنج، ماکارونی و حبوبات در یک سال گذشته نیز حاکی از افزایش ۲۸ تا ۲۰۱ درصدی قیمت این کالاهاست. بر این اساس برنج ایرانی یعنی هاشمی و طارم با ۱۹۰ و ۲۰۱ درصد افزایش طی این مدت به میانگین ۱۱۰ هزار تومان رسیده، اما این افزایش قیمت در برنج خارجی شامل هندی و پاکستانی کمتر یعنی حدود ۵۸ و ۵۹ درصد بوده و قیمت این دو محصول در تیر ماه امسال به حدود ۳۷ و ۴۰ هزار تومان رسیده است. قیمت ماکارونی ۵۰۰ گرمی نیز با ۱۶۸ درصد افزایش در این مدت به حدود ۱۶ هزار و ۸۰۰ تومان رسیده است.
از بین انواع حبوبات نیز در یک سال گذشته قیمت عدس، لوبیا چیتی، نخود و لپه، به ترتیب ۸۴، ۶۸، ۶۴ و ۲۸ درصد افزایش یافته است. بطوری که در ابتدای ماه جاری قیمت انواع حبوبات یاد شده در محدوده ۵۰ تا ۶۲ هزار تومان بوده است.
گروه مورد بررسی بعدی در گزارش انجمن ملی حمایت از حقوق مصرف کنندگان میوه، صیفی و مواد غذایی است که طی یک سال گذشته بین ۳۱ تا ۱۴۴ درصد افزایش قیمت داشتهاند. بیشترین افزایش قیمت در این گروه، در مدت یاد شده مربوط به سیب زمینی است که با افزایش ۱۴۴ درصدی نسبت به ماه مشابه سال قبل به ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده و بعد از آن رب گوجه فرنگی با ۱۳۲ درصد و پیاز زرد با ۱۰۱ درصد افزایش نسبت به سال قبل در رتبه دوم و سوم قرار میگیرند. قیمت این دو محصول در ابتدای تیر به حدود ۹۹۰۰ و ۳۷ هزار و ۷۰۰ تومان رسیده است. از بین سایر میوه، صیفی و مواد غذایی در یک سال گذشته قیمت خرما مضافتی د ۸۸، سیب قرمز و زرد ۸۰ و ۷۶ درصد و گوجه فرنگی ۷۸ درصد افزایش یافته است.
از ۲۲ اردیبهشت امسال ارز دولتی کالاهای اساسی حذف و یارانه نقدی جایگزین آن شد و علت افزایش قیمت کالاهای اساسی نسبت به سال گذشته همین موضوع است. در گروه شویندهها نیز قیمت انواع پودر دستی و ماشینی ۳۵ و ۴۳ و دستمالکاغذی ۵۲ درصد افزایش یافته، بطوری که قیمت انواع پودر ۵۰۰ گرمی در ابتدای تیر حدود ۱۳ تا ۱۷ هزار تومان و قیمت دستمال کاغذی ۲۰۰ برگ حدود ۱۲ هزار تومان بوده است.
قیمت کاغذ آ چهار بستهبندی نیز نیز در مدت یاد شده ۶۲ درصد افزایش یافته و قیمت بسته ۵۰۰ عددی این محصول به ۱۰۷ هزار تومان رسیده است. همچنین بررسی قیمت گروه مصالح ساختمانی طی یک سال گذشته حاکی از افزایش هشت تا ۷۷ درصدی قیمت تیر آهن، ورق سیاه، میلگرد، گچ سفید و سیمان خاکستری است.
در این میان در گروه تایر و روغن موتور نیز طی یک سال گذشته شاهد افزایش ۱۴ تا ۲۰ درصدی انواع لاستیک خودروهای داخلی و همچنین افزایش ۱۰۱ و ۱۰۹ درصدی انواع روغن موتور هستیم.