در باره عفونت HPV و سرطان “دهانه رحم”

پایگاه خبری و تحلیلی رشد : مدیرگروه سلامت خانواده معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه به تشریح خطرات عفونت “HPV” در ایجاد سرطان دهانه رحم و راهکارهای پیشگیری و درمان این نوع سرطان پرداخت.

فریبا شفیعی در گفت و گو با ایسنا، از عفونت HPV به عنوان یکی از شایعترین عفونت های آمیزشی جهان یاد کرد و افزود: این نوع عفونت به وسیله ویروس “پاپیلوما” و از طریق تماس جنسی انتقال می یابد.

وی با اشاره به خطرات این نوع عفونت در ابتلای افراد به سرطان دهانه رحم گفت: ارتباط این نوع ویروس با پیدایش سرطان دهانه رحم و برخی دیگر از سرطان ها اثبات شده است.

به گفته مدیرگروه سلامت خانواده معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، بیش از ۹۵ درصد سرطان های دهانه رحم در اثر ویروس پاپیلومای انسانی(HPV) رخ می‌دهد.

شفیعی خاطرنشان کرد: اغلب زنان و مردانی که از نظر جنسی فعال هستند در مقطعی از زندگی به این عفونت مبتلا شده و برخی بیش از یک بار دچار این عفونت می‌شوند.

وی با بیان اینکه بیش از ۹۰ درصد افراد در نهایت این عفونت را از بدن خارج می‌کنند، گفت: اگر چه اغلب عفونت های HPV خودبه خود پاک می‌شوند و اغلب ضایعات پیش سرطانی خودبخود بهبود می یابند، اما این خطر برای زنان وجود دارد که عفونت HPV مزمن شده و ضایعات پیش سرطانی به سمت سرطان مهاجم یا همان سرطان دهانه رحم پیشرفت کنند.

وی از سرطان دهانه رحم به عنوان چهارمین سرطان شایع در زنان یاد کرد و افزود: خوشبختانه این نوع سرطان در حال حاضر هم پیشگیری مناسب داشته و هم درمان های خوبی برای آن وجود دارد.

وی افزود: برای پیشگیری اولیه در زمینه ابتلا به این نوع سرطان، در حال حاضر واکسیناسیون علیه ویروس HPV صورت می گیرد و نیاز است که زنان نسبت به انجام این نوع واکسیناسیون اقدام کنند.

شفیعی گفت: در حال حاضر چهار نوع واکسن برای HPV وجود دارد که توسط سازمان بهداشت جهانی تایید شده و همه این واکسن‌ها، تیپ های ۱۶ و ۱۸ ویروس را که عامل حداقل ۷۰ درصد سرطان های دهانه رحم است را پوشش می دهند.

وی افزود: یکی دیگر از واکسن ها، تیپ ۵ این نوع ویروس که عامل ۲۰ درصد دیگر موارد سرطان دهانه رحم است را پوشش می دهد و دو واکسن دیگر هم وجود دارد که تیپ های شش و یازده ویروس را که مسئول ایجاد “زگیل تناسلی” هستند را پوشش می‌دهند.

شفیعی بهترین زمان تلقیح واکسن HPV را قبل از شروع فعالیت جنسی عنوان کرد و افزود: از این رو توصیه می شود تزریق این واکسن در سنین ۹ تا ۱۴ سالگی انجام شود.

شفیعی مرحله دوم پیشگیری از سرطان دهانه رحم را غربالگری و درمان ضایعات پیش سرطانی عنوان کرد و افزود: در همین راستا تمام زنان بین ۳۰ تا ۴۹ سال که حداقل سه سال از زمان شروع فعالیت جنسی آنها گذشته باید تست غربالگری HPV بدهند.

به گفته مدیرگروه سلامت خانواده معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه این تست هر ۱۰ سال یکبار تا سن ۴۹ سالگی باید تکرار شود.

وی افزود: در مرحله بعد برای کاهش خطر سرطان دهانه رحم، تشخیص به موقع و درمان سرطان مهاجم و انجام مراقبت های تسکینی توصیه می شود و افراد به محض شناسایی ابتلا به ویروس HPV باید درمان خود را هرچه سریعتر آغاز کنند.

وی یادآور شد: زنانی که با HIV زندگی می کنند، در صورت عفونت با HPV ، شش برابر بیشتر از سایر زنان در معرض خطر سرطان دهانه رحم هستند و باید اقدامات مراقبتی را با حساسیت بیشتری انجام دهند.

وی افزود: زمانی که یک زن علائم مشکوک سرطان رحم از جمله خونریزی های نامنظم سبک، لکه بینی در فاصله بین قاعدگی ها در زنان سنین باروری، لکه بینی و خونریزی پس از یائسگی، خونریزی بعد از مقاربت و افزایش ترشحات واژینال که گاهی همراه بوی نامطبوع است را مشاهده می کند، باید هرچه سریعتر به یک مرکز دارای امکانات تشخیصی درمانی مراجعه کند.

وی خاطرنشان کرد: با پیشرفت سرطان علائم شدیدتری در فرد مشاهده خواهد شد که عبارتند از درد مداوم پشت، پا و لگن، کاهش وزن، خستگی، از دست رفتن اشتها، ترشحات واژینال بدبو و احساس ناراحتی در واژن و تورم یک یا هر دو پا. در موارد شدید و متاستاز هم بسته به محل درگیری، علائم دیگری بروز پیدا می کند.

وی افزود: برای درمان این نوع سرطان هم روش های مختلف شیمی درمانی، جراحی، پرتودرمانی و … وجود دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *