خیز دوباره کرونا/فوتی‌ها بار دیگر دورقمی شد


موارد ابتلا و بستری کرونا در ایران بار دیگر روند افزایشی به خود گرفته است.اکنون مشارکت همه جانبه برای تزریق دز یادآور واکسن و پرهیز از عادی انگاری و سهل انگاری در رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی لازمه دفع خطر و پیشگیری از شیوع موج دیگر کرونا است.
وزارت بهداشت سویه غالب، را در کشور”۵BA” زیرسویه اومیکرون اعلام کرده و گفته:با توجه به شیوع این بیماری در دنیا، پیش‌بینی می‌شود که ایران طی یکی دو ماه آینده با افزایش موارد ابتلا روبه‌رو شود.
طی شبانه روز گذشته تعداد فوتی‌های کرونا در ایران به ۱۰ نفر رسیده و در این مدت ۲هزار و ۳۷۵ بیمار جدید مبتلا به کرونا هم در کشور شناسایی شدند. درحال حاضر ۴ شهرستان در وضعیت قرمز، ۱۴ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۱۴۲ شهرستان در وضعیت زرد و ۲۸۸ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
کارشناسان بهداشت و درمان کشور تاکید می‌کنند:با توجه به پایین آمدن سطح ایمنی مردم به دلیل فاصله زیاد از دریافت آخرین دز واکسن و ساده‌انگاری به‌ وجود آمده میان مردم و مسئولان پیش‌بینی اپیدمیولوژیست‌ها این است که در شرایط بدبینانه از اواخر مرداد ماه و در شرایط واقع‌بینانه در شهریور و مهر شاهد شکل‌گیری موج جدید کرونا خواهیم بود.
این کارشناسان همچنین به عموم هموطنان توصیه کردند برای دیدار زائران خانه خدا با فاصله زمانی هفت تا ۱۰ روز اقدام کنند زیرا احتمال ابتلا به بیماری کرونا در این افراد با توجه به شرایط بهداشتی کشورهای همسایه بیش از کشور خودمان است.
*هشدار در مورد عدم رعایت پروتکل‌های بهداشتی
همزمان عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا ضمن تشریح شرایط فعلی کرونا در کشور و علل افزایش آمار بیماری، نسبت به عدم رعایت پروتکل‌های بهداشتی بویژه در سفرهای تابستانی هشدار داد.
دکتر سید احمد طباطبایی درباره شرایط فعلی کرونا در کشور، گفت: تقریبا از دو الی سه هفته قبل تعداد بیمارانی که با علائم اومیکرون با سویه‌های احتمالی ۴BA و ۵BA مراجعه ‌کردند، تعداد کمی داشتند و همین سبب شد که دلخوشی شکل گیرد که افراد فکر کنند با از بین رفتن پاندمی مواجه هستیم.
وی تصریح کرد: در رابطه با رعایت مسائل بهداشتی و عدم حذف ماسک از مجامع عمومی در اتوبوس، مترو، هواپیما و سایر مجامع سربسته باید دقت کافی صورت گیرد تا مردم همچنان ماسک بزنند اما با توجه به اینکه پیش از این ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرد که شیوع این بیماری کاهش یافته و مصوباتی درباره استفاده از ماسک داشت، مردم میزان رفت و آمدها در جشن، عروسی و مسافرت را بدون رعایت پروتکل‌ها افزایش دادند.
در همین ارتباط، وزیر بهداشت هم تاکید کرد: همه افراد بالای ۱۲ سال دز یادآور واکسن کرونا را تزریق کنند. دکتر عین اللهی گفت: با توجه به اینکه حجاج در ماه‌های آینده به کشور باز می‌گردند، ممکن است انتقال ویروس را داشته باشیم. مراسم‌های ماه محرم و بازگشایی مدارس را خواهیم داشت و اکنون که میزان شیوع زیاد نیست توصیه می‌کنم که همه مردم تزریق دز یادآور را داشته باشند.
وی ادامه داد: در روزهای اخیر، شیوع بیماری افزایش پیدا کرده و باعث شده رعایت ما در این موضوع بیشتر شده و بحث فاصله‌گذاری،‌ ماسک زدن در فضاهای بسته و تجمعات الزامی شد.
وزیر بهداشت تصریح کرد: در فضاهای بسته وسایل نقلیه عمومی مانند اتوبوس، مترو که تجمع مردم در آنجا زیاد است باید ماسک زدن و فاصله‌گذاری اجتماعی رعایت شود.
دکتر علیرضا زالی فرمانده عملیات کرونای تهران نیز با اشاره به افزایش مراجعات کرونایی به مراکز بهداشتی و درمانی تهران، نسبت به موج‌های جدید این بیماری هشدار داد و گفت: تمامی افرادی که شش ماه از تزریق آخرین واکسن آنها می‌گذرد نسبت به دریافت دز یادآور اقدام کنند.
وی افزود: پیش‌بینی می‌شود که در هفته‌های آینده شاهد موج‌های جدیدی از ویروس باشیم و از این رو هم‌اکنون فرصت خوبی برای تلقیح دز یادآور واکسن کروناست.
وزارت بهداشت با توجه به افزایش موارد ابتلا به سویه جدید کرونا و افزایش شهرهای قرمز و نارنجی در کشور پایگاه‌های تجمیعی فعال واکسیناسیون در تهران را پیش‌بینی کرده است. همچنین علاوه بر پایگاه‌های تجمیعی، مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، پایگاه‌های سلامت و خانه‌های بهداشت نیز درحال حاضر خدمات واکسیناسیون ارائه می‌دهند.

  • دکتر مینو محرز: از مردم بدون ماسک وحشت زده شدم
    عضو کمیته علمی ستاد ملی مبارزه با کرونا هم گفت:از دیدن جمعیت زیادی از مردم که ماسک نمی‌زنند، وحشت کردم، حدود ۹۵ درصد مردم ماسک نداشتند؛ ادامه این روند وحشتناک خواهد بود.
    دکتر مینو محرز با تایید افزایش مبتلایان و بستری‌های کرونا گفت: حدود چند ماهی کرونا در کشور به دلیل ایمنی گله‌ای ناشی از شیوع گسترده سویه امیکرون در کشور و تزریق واکسن، فروکش کرده بود، اما حالا وضع عوض شده است و متاسفانه با افزایش مبتلایان روبه‌رو هستیم.
    محرز با تاکید بر اینکه باید بدانیم کرونا تمام نشده و هیچ‌جای دنیا از دست این ویروس رهایی پیدا نکرده، ادامه داد: این ویروس مدام در حرکت است و این روزها با افزایش مسافرت‌ها و کم شدن رعایت پروتکل‌های بهداشتی قطعا افراد بیشتری را درگیر می‌کند.
    استاد بیماری‌های عفونی اضافه کرد: سویه امیکرونی که زمستان گذشته در ایران شاهد آن بودیم از نوع ۱BA و۲ BA در کشور بود؛ درحالی که درحال حاضر نوع ۴BA و ۵BA در آمریکا و اروپا شایع شده و حالا نیز همین زیر سویه در ایران شایع خواهد شد.
    به گفته دکتر محرز، زیرسویه ۴BA و ۵BA کشندگی زیاد ندارد اما سرعت شیوع و سرایت آن بسیار بالاست و برای گروه‌های پرخطر مانند سالمندان و یا کسانی که بیماری‌های زمینه‌ای دارند،‌می‌تواند منجر به بستری و حتی مرگ شود.
    *دکتر پیام طبرسی: آغاز پیک جدید کرونا را خواهیم داشت
    یک عضو دیگر کمیته علمی مقابله با کرونا هم گفت: درحال حاضر مجددا بر روی شاخه بالارونده بیماری هستیم و به نظر می‌رسد که این وضعیت، آغاز یک موج باشد، از آنجایی رعایت پروتکل‌های بهداشتی کاهش یافته، ممکن است تعداد افراد زیادی درگیر بیماری شوند و وقتی جمعیت بالایی درگیر بیماری شود، مطمئنا عوارض و مرگ‌ومیر و بستری در آی‌سی‌یو بیشتر می‌شود.
    دکتر پیام طبرسی با بیان اینکه حدود یک هفته است که مجددا موارد سرپایی‌مان افزایش یافته که افزایش چشمگیری هم هست، افزود: به نظر می‌رسد که آغاز یک موج جدید دارد در کشور اتفاق می‌افتد؛ حال باید صبر کنیم که یک هفته تا ۱۰ روز دیگر بگذرد تا درباره ارتفاع این موج و شدت آن بتوانیم اظهارنظر کنیم.
    طبرسی درباره حال عمومی بیماران سرپایی کرونا، اظهارداشت: ‌درحال حاضر افراد با علائم سرماخوردگی مراجعه می‌کنند. البته درست است که موارد بستری هم افزایش یافته است، اما افزایش بستری به اندازه موارد سرپایی بیماری نبوده است.
    وی متذکر می‌شود: با این حال اگر بیماری بچرخد، به تدریج افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای دارند، به کرونا مبتلا می‌شوند و آنها بستری خواهند شد و ممکن است دچار مرگ‌ومیر هم شوند.
    این استاد عفونی با بیان اینکه در سویه جدید کرونا درگیری سیستم تنفسی تحتانی بین مبتلایان رواج پیدا می‌کند، افزود: این سویه می‌تواند خاطرات تلخ موج پنجم و سویه دلتا را برای مردم تکرار کند.
  • رنگ بندی کرونایی ایران اشتباه است
    در همین ارتباط، استاد اپیدمیولوژیست هم به شیوع بیماری کرونا در کشور اشاره کرد و گفت: مبنای قضاوت راجع به وضعیت اپیدمی در کشور اگر بر پایه رنگ‌بندی شهرها باشد اشتباه است؛ علت این است که عملاً رنگ‌بندی شهرها معید وضعیت خطر اپیدمی در مناطق مختلف نیست.
    دکتر حمید سوری ادامه داد: رنگ‌بندی‌ها صرفاً بر پایه‌ تعداد موارد بستری به ازای جمعیت است، اما بستری تنها یکی از متغیرهایی است که می‌تواند سطح خطر ناشی از اپیدمی را در مناطق مختلف نشان دهد. درحالی‌که متغیرهای دیگری هم مانند تعداد مرگ و ابتلا، نسبت تست‌های مثبت به کل تست‌ها، طغیان‌ها، تحرک جمعیتی، عدم رعایت پروتکل‌ها هم وجود دارند.
    این استاد اپیدمیولوژی خاطر نشان کرد: بنابراین اساس قضاوت ما راجع به اپیدمی نمی‌تواند بر پایه رنگ‌بندی باشد؛ چراکه متاسفانه رنگ‌بندی‌ها ذهنیت کاذب ایجاد کرده و حتی سیاستگذارها و مدیران بخش‌های مرتبط با کرونا را گمراه کرده است.
    سوری تصریح ‌کرد: لذا لازم است اولاً اساس رنگ‌بندی به‌کل تغییر جدی پیدا کند، دوم این‌که قضاوت ما برای خطر بر پایه‌ این شود که سایر متغیرها را در یک مدل مناسب قرار دهیم و تحلیل کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *