اخبار اقتصادی/ وزیر نفت تاکید کرد: درآمدهای حاصل از فروش نفت، میعانات گازی، خالص گاز صادراتی و فروش فرآوردههای نفتی در طی ۱۰ ماهه گذشته در مقایسه با ۱۰ ماهه سال قبل ۴۰ درصد افزایش داشته است.
به گزارش ایسنا، جواد اوجی در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی گزارش کمیسیون برنامه و بودجه پیرامون عملکرد تبصرههای درآمدی لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ بیان کرد: در عملکرد دستگاههای وزارت نفت در فروش و وصول نفت، گاز، فرآوردههای نفتی و میعانات گازی خوشبختانه ما در ۱۰ ماهه گذشته ۴۰ درصد رشد نسبت به سال قبل داشتهایم. در حوزه میعانات گازی بیش از ۷۰ میلیون بشکه در ۱۰ ماهه گذشته فروش و وصول درآمد داشتهایم، با توجه به ارقام فروش نفت و میعانات گازی و خالص گاز صادراتی پیش بینی ما این است که قطعا درآمدهای پیش بینی شده از این محل در بودجه سال ۱۴۰۱ تا پایان سال تحقق مییابد. در خصوص فروش، ۱۰۰ درصد تحقق داشتهایم اما در بخش وصول درآمدها تقریبا بین دو تا چهار ماه زمان میبرد.
وی ادامه داد: به طور کلی در تبصره ۱۴ عملکرد قابل قبولی داشتیم، در خصوص فروش فرآوردهها در داخل کشور در ۱۰ ماهه گذشته ۱۳۲ درصد فروش داخلی داشتیم و در صادرات فرآوردههای نفتی به دلیل افزایش مصرف بنزین و نفت گاز در داخل نزدیک به ۷۰ درصد تحقق داشتیم به طور کلی تبصره ۱۴ بودجه سال جاری حدود ۷۸ درصد تحقق و وصول یافته است. در بخش فروش دارایی و سهام، وزارت نفت دو دارایی عمده دارد یکی پالایشگاه شازند و یکی هم ۲۰ درصد از سهام پتروشیمی خلیج فارس.
اوجی در ادامه خاطر نشان کرد: در سال جاری ۱۲ درصد پتروشیمی خلیج فارس از طریق مزایده به فروش گذاشته شد و صندوق نفت در این مزایده برنده شد و درصدی از سهام پالایشگاه شازند نیز در سال ۱۴۰۱ براساس تکلیف قانونی فروخته شد. همچنین در فروش اوراق نیز در سال ۱۳۹۹ در حدود ۲۳.۵ همت واگذار شد و در سال ۱۴۰۰ نیز ۲ همت به فروش گذاشته شد و در سال ۱۴۰۱ وزارت نفت درخصوص فروش اوراق چیزی در بودجه نداشته است.
وی در ادامه افزود: در ارتباط با درآمدهای حاصله از فروش نفت و میعانات گازی و خالص گاز صادراتی و فروش فرآورده ها و وصول آن طی ۱۰ ماهه در حدود ۴۰ درصد نسبت به ۱۰ ماهه ۱۴۰۰ رشد داشته ایم و در حوزه صادرات گاز هم ۱۵ درصد بیش از سال ۱۴۰۰ عایدی داشتیم و وصولی ما در بحث صادرات گاز طی همین ۱۰ ماه کاملا محقق شد.
وزیر نفت در ادامه خاطرنشان کرد: با توجه به بحث های انجام شده در دولت در بودجه ۱۴۰۲ و نظر به اینکه میزان فروش نفت و میعانات ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه پیش بینی شده است، وزارت نفت با تدبیر و پتانسیلی که دارد، تلاش خواهد کرد این رقم در لایحه بودجه ۱۴۰۲ محقق شود. تدوین بودجه سنواتی فرآیندی دارد کما اینکه کمیسیونهای تخصصی دولت و دستگاههای تأمین کننده منابع مباحثی در این خصوص مطرح میکنند و در نهایت سازمان برنامه و بودجه پیشنهاد میآورد و در صحن دولت مباحث مطرح و تصمیمگیری میشود.
وزیر نفت در ادامه تصریح کرد: در مورد بودجه سال ۱۴۰۰ وقتی دولت سیزدهم فعالیت خود را آغاز کرد تا اوایل شهریور ماه کل وصولی ۵ هزار دلار بود و برخی پیشبینی کرده بودند که تحقق آن محال است اما به لطف الهی و تلاش جهادی وزارت نفت صد درصد این بودجه محقق شد. همچنین در مورد بودجه ۱۴۰۱ نیز وقتی هم در دولت و هم در مجلس مصوب شد بسیاری پیشبینی کردند که محقق نمیشود اما با تلاشی که صورت گرفت بازارهای مختلفی را شناسایی و از تمام ظرفیت ها و پتانسیلها استفاده کردیم و به اعدادی در فروش رسیدیم که از سال ۹۷ ترامپ تحریمهای ظالمانهای را علیه جمهوری اسلامی در این حوزه رقم زده بود به رکورد جدیدی دست یافتیم.
وی افزود: در مورد بودجه ۱۴۰۲ نیز مباحثی از سوی کارشناسان در کمیسیونهای مختلف دولت مطرح شد و وزارت نفت هم تمام تلاش خود را به کار میگیرد تا آنچه در مجلس مصوب شود محقق شود. در مورد تبصره (۱۴) آقای حسینی به نکته دقیقی اشاره کرد، امسال در تولید گاز رکورد بی سابقهای زده شد کما اینکه در پارس جنوبی روزانه ۷۰۵ میلیون مترمکعب برداشت گاز داشتیم و در کل میادین مشترک ۲۱ میلیارد مترمکعب که با استفاده از حداکثر فناوری در ۲۱ پالایشگاه گازی اتفاق افتاد. همچنین انتقال از طریق خطوط و شبکه انتقال کمک بزرگی برای تأمین گاز بخش خانگی بود اما اگر بخواهیم همین طور تولید کنیم کما اینکه ۳۰ درصد مصارف این حوزه در بخش خانگی است با مشکلی که امسال ایجاد شد مواجه خواهیم شد.
وی در ادامه بیان کرد: باید مصرف گاز خانگی کاهش یافته و در این زمینه بهینهسازی صورت گیرد. اگر ما در این حوزه صرفهجویی کنیم میتوانیم صادرات داشته باشیم کما اینکه قراردادهای گازی خوبی با کشورهای همسایه داریم در غیر این صورت مجبوریم از سوخت مازوت استفاده کنم که باعث می شود درآمدهای دولت در تبصره ۱۴ کاهش پیدا کند. در حوزه بهینهسازی پیشنهادات خوبی در بودجه ۱۴۰۲ و برنامه هفتم توسعه ارائه شده است.