۲۳ کشور عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش (ائتلاف اوپکپلاس) در سیامین نشست خود بر سر افزایش ۶۴۸ هزار بشکهای عرضه روزانه در ماه اوت (مردادماه – شهریورماه) به توافق رسیدند.
اوپک پلاس روز پنج شنبه در پایان دیدارهای دو روزه خود، اعلام کرد به افزایش تولید نفت برنامهریزی شده در اوت پایبند میماند اما از صحبت درباره سیاست نفتی پس از سپتامبر، اجتناب کرد.
دیدار روز پنج شنبه اوپک پلاس چند روز پیش از سفر جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، به خاورمیانه از جمله عربستان سعودی برگزار شد. انتظار میرود بایدن در این سفر، ریاض را برای افزایش تولید نفت تحت فشار قرار دهد.
در نشست قبلی اوپک پلاس که دوم ژوئن برگزار شد، این گروه تصمیم گرفت به جای افزایش ماهانه تولید به میزان ۴۳۲ هزار بشکه در روز، تولید را در هر یک از ماههای ژوییه و اوت به میزان ۶۴۸ هزار بشکه افزایش دهند. واشنگتن از تصمیم دوم ژوئن برای افزایش سریعتر تولید اوپک پلاس که پس از ماهها درخواست غرب از این گروه برای تولید بیشتر نفت صورت گرفت، استقبال کرد.
قیمتهای نفت در مارس پس از اعمال تحریمهای گسترده آمریکا و اروپا علیه روسیه بر سر جنگ در اوکراین، به بالاترین حد از سال ۲۰۰۸ صعود کرد و به بیش از ۱۳۹ دلار در هر بشکه رسید. اگرچه قیمتها از آن زمان کاهش پیدا کرده است اما به دلیل عرضه محدود و نگرانی از ظرفیت مازاد تولید اندک اوپک پلاس، همچنان بیش از ۱۱۵ دلار در هر بشکه معامله میشود.
علاوه بر نگرانیهای پیرامون عرضه محدود، اروپا به سختی تلاش میکند کمبود گاز را به دلیل عرضه کمتر روسیه، مدیریت کند.
الکساندر نواک، معاون نخستوزیر روسیه، روز پنج شنبه گفت: تلاشها برای سقف گذاشتن روی قیمت نفت روسیه ممکن است به ناترازی بازار منجر شده و قیمتها را بالاتر ببرد. اظهارات وی پس از توافق سران گروه ۷ برای بررسی امکان معرفی سقف قیمت موقتی برای واردات نفت روسیه مطرح شد.تحلیلگران میگویند روسیه به قیمت ۱۰۰ دلار هر بشکه نفت برای متوازن کردن بودجه خود نیاز دارد.
نواک اعلام کرد حجم زیادی از نفت و فرآوردههای نفتی روسیه به بازارهای آسیایی تغییر مسیر پیدا کرده و کمک کرده است تولید نفت این کشور از ۹ میلیون بشکه در روز در مارس و آوریل، به ۹.۹ میلیون بشکه در روز در ژوئن بهبود پیدا کند.
بازار جهانی نفت نیازمند افزایش عرضه ازسوی ایران است
وزیر نفت کشورمان پس از پایان سیامین نشست وزارتی سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش بر هم خوردن امنیت انرژی و شدت گرفتن نوسانات بازار را بازی باخت – باخت برای همه بازیگران این عرصه دانست و گفت: بازار جهانی نفت نیازمند افزایش عرضه ازسوی ایران است.
جواد اوجی گفت: تصمیم امروز اوپک پلاس در واقع اجرای تصمیم ماه پیش یعنی افزایش تولید نفت به مقدار ۶۴۸ هزار بشکه در روز برای ماههای ژوئیه و اوت ۲۰۲۲ بود.
وی تصریح کرد: با توجه به کاهش تولید بعضی از تولیدکنندگان اوپکپلاس و محقق نشدن سطوح تولید تعهد شده و کاهش سطح ذخیرهسازیهای تجاری نفت خام و فرآوردههای نفتی در بعضی از کشورهای بزرگ مصرف کننده، سیامین نشست وزارتی اوپکپلاس ضمن حمایت دوباره از تصمیم نوزدهمین نشست وزارتی اوپک و غیراوپک (ژوئیه ۲۰۲۱)، براساس اجماع تصمیم گرفت برای ماه اوت ۲۰۲۲ مجموع تولید کشورهای اوپک و غیراوپک ۶۴۸ هزار بشکه در روز افزایش یابد.
وزیر نفت با تاکید بر اینکه ائتلاف اوپکپلاس به رصد و نظارت مداوم و منظم خود بر تحولات بازار و انجام هرگونه اقدام لازم برای حفظ ثبات حاکم بر بازار نفت ادامه خواهد داد، افزود: براساس تازهترین آمار و گزارشهای منتشر شده، پایبندی مناسب کشورهای اوپکپلاس، در ماه آوریل سال ۲۰۲۲ به سطح بیسابقه ۲۵۶ درصد رسید که دلیل اصلی افزایش سطح پایبندی، تولید نکردن به مقدار تعهد شده ازسوی بعضی از کشورها بوده است.
اوجی با بیان اینکه بازار جهانی نفت، با وجود برخی نگرانیها از پیامدهای تنشهای ژئوپلیتیک برای رشد اقتصادی جهان و آسیبهای احتمالی برای تقاضا، با هدف توازن و ثبات درحال حرکت است اما نگرانیهایی درباره احتمال کمبود عرضه نفت در ماههای پیش رو همچنان وجود دارد، گفت: کشورهای عضو ائتلاف اوپکپلاس به دقت شرایط بازار جهانی نفت و توازن عرضه و تقاضا را تحت نظر دارند و این آمادگی وجود دارد تا به اقتضای شرایط بازار نفت، به سرعت تصمیمگیری و اقدامهای لازم ازسوی اوپکپلاس انجام گیرد.
وی افزود: تحولات اخیر در اقتصاد جهانی نشانگر افزایش آثار تورمی در بسیاری از کشورهای جهان شده و قیمت انواع سوخت بطور قابلتوجهی افزایش یافته است، همانگونه که در ماههای اخیر بارها اشاره کردم، وضع بازار جهانی نفت به گونهای است که بازگشت نفت ایران به بازار میتواند پاسخگوی بخشی از مشتریان و کمککننده به ایجاد تعادل و آرامش در بازارهای جهانی باشد. بویژه آنکه با نزدیک شدن به فصل تابستان و آغاز مسافرتها در اروپا و آمریکا، شاهد افزایش تقاضای جهانی برای نفت و فرآوردههای نفتی خواهیم بود و در چنین شرایطی، کشورهای مصرفکننده احتمالا فشارهای قیمتی مضاعفی را بویژه در بازار فرآوردههای نفتی متحمل خواهند شد.
وزیر نفت با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره بر این مسئله تاکید دارد که بر هم خوردن امنیت انرژی و شدت گرفتن نوسانهای بازار یک بازی باخت – باخت برای همه بازیگران این عرصه است، تصریح کرد: ما بعنوان بزرگترین دارنده ذخایر نفت و گاز جهان آمادگی داریم در سریعترین زمان ممکن تولید نفت خام خود را به سطح پیش از تحریمها برسانیم.