مقالات اجتماعی: استیضاح سیدرضا فاطمی امین وزیر صنعت،معدن و تجارت بالاخره در جلسه علنی دیروز مجلس اعلام وصول شد.
نایب رئیس مجلس با اعلام وصول استیضاح وزیر صنعت، گفت: با توجه به اینکه استیضاح فاطمی امین در تاریخ ۱۰ مهر به کمیسیون مربوطه ارجاع شد و اکنون مهلت قانونی آن به پایان رسیده است، بدین وسیله استیضاح سیدرضا فاطمی امین وزیر صنعت معدن و تجارت اعلام وصول میشود.
نیکزاد افزود: مطابق با ماده ۲۲۳ آیین نامه داخلی مجلس، وزیر مربوطه حداکثر به مدت ۱۰ روز فرصت دارد در صحن علنی مجلس حاضر شده و توضیحات لازم را ارائه دهد.
جلسه بررسی استیضاح وزیر صنعت هفته دوم آبان برگزار میشود.
همزمان،یک عضو هیات رئیسه مجلس درباره علت اعلام وصول استیضاح وزیر صنعت گفت: رئیس جمهوری قولی برای تعیین تکلیف وزارت صنعت داده بود که با گذشت دو ماه این اتفاق نیفتاد و متقاضیان استیضاح را به جریان انداختند.
حسینعلی حاجی دلیگانی درباره اینکه آیا اعلام وصول استیضاح ربطی به ارائه نشدن لایحه تفکیک وزارت صنعت، معدن و تجارت دارد، گفت: متقاضیان استیضاح قراری با رئیس جمهوری گذاشته بودند که طبق آن رئیس جمهوری وعده داده بود ظرف دو ماه اقدامی انجام دهد که به عمل نشده است.
وی اضافه کرد: چند نفر از متقاضیان استیضاح وزیر صنعت، معدن و تجارت چند شب پیش نیز جلسهای با رئیس جمهوری داشتند منتها به نتیجه نرسیدند.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس هم با بیان اینکه بیش از ۶ ماه است که بحث استیضاح وزیر صنعت در مجلس مطرح شده بود، ادامه داد: وزیر صنعت یک مرتبه به کمیسیون صنایع دعوت شد و نتوانست با پاسخهایش کمیسیون را قانع کند از اینرو بحث استیضاخ وی به مجلس آمد اما رئیسجمهور درخواست کردند که ۲ ماه به وی فرصت داده شود تا تغییرات در وزارتخانه را ایجاد کند.
لطف اله سیاهکلی تصریح کرد: فرصت مجلس به وزیر صمت بیش از ۲ ماه شد اما شاهد تغییراتی در عملکرد فاطمی امین نبودیم از اینرو دوباره استیضاح وی به جریان افتاد؛ وزیر صمت ۲۶ مهر به کمیسیون صنایع فراخوانده شد و مجددا نتوانست رای کمیسیون را دریافت کند و مطابق با آییننامه باید اعلام وصول میشود که رئیس مجلس دستور دادند و این اتفاق رخ داد.
سیاهکلی با اشاره به مهمترین انتقادهایی که ازسوی مجلس متوجه وزیر صنعت شده است، تصریح کرد: مجلس در ۴ حوزه نسبت به عملکرد فاطمی امین انتقاد وارد کرده است این حوزهها عبارتند از خودرو، فولاد، معادن و تنظیم بازار. امیدواریم وزیر بتواند به پرسشهای مجلس در این بخشها پاسخهایی درخوری ارائه بدهد.
وی افزود: عملکرد وزارت صنعت در بخش معدن بسیار ضعیف است این درحالیست که اگر شیوه مدیریت معادن اصلاح شود بدون تردید با تکیه به همین معادن میتوان کشور را اداره کرد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با انتقاد از آیین نامه واردات خودرو، تصریح کرد: این آییننامه دارای نقاط کور زیادی است و مجلس نسبت اجرای به آن خوشبین نیست. در مجموع سوالات مجلس از وزیر در زمینه خودرو به واردات آن ختم نمیشود و پرسشهایی در زمینه تولید، واردات، صادرات، کیفیت و تعداد خودروهایی تولیدی دارد.
این نماینده مجلس با بیان اینکه وزیر صنعت از مجلس رای اعتماد نخواهد گرفت، گفت: مجلس چندان همراه فاطمی امین نباشد البته نمایندگان صاحب رای هستند اما باتوجه به شناختی که من از آنها دارم بعید به نظر میرسد که رای اعتماد بگیرد. بدون تردید فاطمی امین رای مثبت کمی از مجلس خواهد گرفت.
وی افزود: بدون تردید وزیر جدید اشکالات موجود در این وزارتخانه را حل خواهد کرد؛ فاطمی امین در ساختارها دستکاری کرد و به افرادی مسئولیت داد که کاربلد نبودند. همچنین نتوانست به وعدههای خود عمل کند و ما شاهد رفتارهای دوگانه از وی بودیم؛ بنابراین ما استیضاح کنندگان به این نتیجه رسیدیم که فاطمی امین نمیتواند وزارتخانه مهمی چون صمت را اداره کند.
- صولت مرتضوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی شد
در جلسه علنی دیروز مجلس صلاحیت صولت مرتضوی برای تصدی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی هم برگزار شد و در نهایت توانست رای اعتماد نمایندگان را کسب کند. در نهایت، بعد از صحبتهای نمایندگان موافق و مخالف و دفاعیات وزیر پیشنهادی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی با ۱۷۶ رای موافق، ۶۴ رای مخالف، ۱۳ رای ممتنع و ۵ رای باطله از مجموع ۲۵۸ آرای ماخوذه به صولت مرتضوی گزینه پیشنهادی برای تصدی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعتماد کردند.
*اظهارات مخالفان و موافقان وزیر پیشنهادی کار
*طغیانی مخالف: صولت مرتضوی هیچ مقاله و کتابی ندارد
مهدی طغیانی نماینده اصفهان و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در مخالفت با وزیر پیشهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی، تاکید کرد: آقای صولت مرتضوی فردی باشخصیت است اما بررسی کارنامه ایشان نشان میدهد که وی توانمندی تحولگرایی و صلاحیت لازم برای تصدی وزارت کار را ندارد.
*دهمرده مخالف: مرتضوی تناسبی با وزارت کار ندارد
حبیبالله دهمرده نماینده زابل در مجلس هم در مخالفت با وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت:حوزه تحصیلی و سوابق اجرایی مرتضوی تناسبی با محیط وزارت کار ندارد.
وی افزود:اخیراً در نماز جمعه آقای مرتضوی را دیدم و ایشان به من گفتند که آقای رئیسی میخواهد من را به عنوان وزیر کار معرفی کند که بنده صراحتا اعلام کردم این کار را انجام ندهید چرا که این وظیفه سنگینی است و به چند دلیل نمیتوانید موفق شوید.
*امینی موافق: صولت مرتضوی انگیزه کافی برای کاهش آلام طبقات آسیبپذیر جامعه را دارد
سید حمزه امینی نماینده هشترود هم در موافقت با وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه وزارت کاور بیشتر نیاز به مدیر دارد نه به تخصص و آقای مرتضوی یک مدیر لایق و شایسته است، گفت: آقای مرتضوی در پیشگاه نمایندگان مردم قدردان و نجیب کشور قول داده است که اصلاحات واقعی را در وزارت عریض و طویل تکاور انجام دهد.
*سعیدی موافق: صولت مرتضوی مدیری راهبردی است
معین الدین سعیدی نماینده چابهار در مجلس هم در موافقت با وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: ما برای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیازمند مدیر راهبردی هستیم و مرتضوی وزیری راهبردی است.
*ایزدخواه: نگرانم که لابیگری و رفیقبازی بر وزارت کار حاکم شود
روحالله ایزدخواه نماینده تهران در مجلس نیز در مخالفت با وزیر پیشنهادی کار گفت: بنده با توجه به تحقیقاتی که از اطرافیان وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مسئولیتهای مختلف داشتهام سربسته میگویم از چیزهایی که شنیدم نگرانم رفیقبازی و لابیگری بر این وزارتخانه حاکم شود.
ایزدخواه با اشاره به سوابق اجرایی مرتضوی گفت: وزارتخانه کار علاوه بر سابقه باید به فرد متخصصی که در حوزه مدیریت کار و تامین اجتماعی تامل داشته سپرده شود و این ویژگی در صولت مرتضوی نیست. به ویژه اینکه ما به چنان شرایطی در مدیریت صندوقهای بازنشستگی رسیدیم که ممکن است در سالهای آتی نیمی از بودجه را برای حفظ این صندوقها اختصاص دهیم و در این رابطه نیاز به یک متفکر داریم تا بتواند چالشها را حل کند، همچنین مسئله قانون کار و کارگری هم نیاز به شجاعت و تشخیص دارد و باید کسی وارد این حوزه شود که سالها کار کرده باشد.
*سرگزی مخالف: حضور پیدا نکردن رئیسجمهور در جلسه رای اعتماد مرتضوی شائبه ایجاد کرده است
محمد سرگزی نماینده زابل در مجلس هم در مخالفت با وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی، از حضور پیدا نکردن رئیسجمهور در جلسه رای اعتماد به مرتضوی انتقاد کرد و گفت: این شایبه به وجود آمده که عدم حضور رئیسجمهور برای بررسی صلاحیت آقای مرتضوی به این دلیل است که ایشان مورد پذیرش جدی رئیسجمهور نبوده است.
*دهنوی موافق: صولت مرتضوی سطوح مدیریتی را پله به پله طی کرده است
سیدمحسن دهنوی نماینده تهران در مجلس هم در موافقت با وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی، مرتضوی را مدیری دانست که پله به پله رشد کرده و سطوح مختلف مدیریتی را تجربه کرده است.
*بامیری موافق: صولت مرتضوی دارای سابقه مدیریتی طولانی و همه جانبه است
حسین بامیری نماینده لردگان نیز در موافقت با وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره با سوابق صولت مرتضوی گفت: این وزارتخانه مدیری میخواهد که هماهنگکننده باشد و تشریک مساعی و همافزایی کند و چه کسی بهتر از مرتضوی که همه سیکل فرایند مباحث اداری و تجربی را طی کرده است. - مرتضوی: رویکرد بنده در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی عدالت محوری است
پس از اظهارات موافقان و مخالفان، سیدصولت مرتضوی وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی به دفاع از خود و برنامههایش برای تصدی وزارت کار پرداخت.
مرتضوی گفت: رویکرد ما در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی عدالت محوری بوده و عدالت در تمام ماموریتها و برنامههای وزارتخانه در اولویت قرار دارد.
وی با بیان اینکه عدالتمحوری در تمامی زمینهها به خصوص سرمایهگذاری مدنظر است، تصریح کرد: تعامل با نخبگان و آحاد مردم و مردمی سازی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از تصمیمات اساسی ما خواهد بود. توجه به توان علمی نیروها و مردمی کردن فعالیت در دستور کار ما است.
مرتضوی افزود: رویکرد اساسی بنده مبارزه کامل و همه جانبه با فساد در تمام سطوح و نهادینه کردن نظارت دستگاههای نظارتی و توجه به سه جانبه گرایی واقعی بوده و بنده معتقدم که باید به نظرات نماینده کارگران، کارفرمایان توجه شده و دولت همراه آنها باشد. تقویت همکاریهای منطقهای در این وزارتخانه مورد توجه است. شعاری را که بنده نهادینه خواهم کرد دسترسی آسان آحاد مردم بوده و شفافیت و پاسخگویی شعار همیشگی ما خواهد بود. بنده یک برنامه تحولی تقدیم کردم و انتظار دارم از همه عزیزان به خصوص مخالفان بنده به نقد برنامهها بپردازند. اکنون هم توقع بنده این است اگر به فضل الهی توفیق پیدا کردم حتما هر از چندگاهی ما را در حوزه نقد قرار دهید. چرا که بنده معتقدم نقد منصفانه به توفیقات وسیع ما را میرساند. - سقف حقوق اعضای هیئت علمی و قضات افزایش یافت
نمایندگان مجلس در ادامه جلسه علنی دیروز و در جریان رسیدگی به لایحه دوفوریتی متناسب سازی حقوق کارکنان دولت و بازنشستگان کشوری و لشکری با پیشنهادی مبنی بر مستثنی شدن حقوق قضات و اعضای هیئت علمی از سقف مقرر در تبصره ۱۲ قانون بودجه ۱۴۰۱ از افزایش حقوق قید شده در این لایحه موافقت کردند.
نمایندگان با پیشنهاد علیرضا سلیمی نماینده دلیجان و محلات مبنی بر مستثنی شدن حقوق قضات و اعضای هیئت علمی از سقف مقرر در تبصره ۱۲ (حقوق و دستمزد) قانون بودجه ۱۴۰۱ از افزایش حقوق قید شده در لایحه دولت در خصوص متناسب سازی حقوق کارکنان دولت و بازنشستگان کشوری و لشکری موافقت کردند.
عبارت “این افرایش و نیز حقوق قضات و اعضای هیئت علمی از سقف مقرر در تبصره ۱۲ قانون بودجه ۱۴۰۱ مستثنی است”. به پیشنهاد سلیمی و موافقت ۱۲۲ نماینده از مجموع ۲۲۳ رای ماخوذه به انتهای ردیف اول ماده واحده لایحه متناسب سازی حقوق کارکنان دولت و بازنشستگان کشوری و لشکری اضافه شد. - محسنی بندپی: ارز ترجیحی حذف شد اما هیچ یک از کالاها با نرخ شهریور ۱۴۰۰ ارائه نشد
نماینده نوشهر در مجلس در تذکری با بیان اینکه ارز ترجیحی حذف شد اما هیچ یک از کالاها با نرخ شهریور ۱۴۰۰ ارائه نشد، تاکید کرد: هر چند لایحه متناسبسازی حقوق قدم مثبتی در این زمینه بود اما باید طرحی نو در اقتصاد کشور انداخت و تیم اقتصادی دولت باید فکر نو بکند تا معیشت مردم بیش از این سختتر نشود.
محمدعلی محسنی بندپی افزود: در لایحه بودجه مصوب شد که در صورت حذف ارز ترجیحی دولت موظف است کالاها را با نرخ شهریور ۱۴۰۰ به مردم ارائه دهد؛ ارز ترجیحی حذف شد اما هیچ یک از کالاها با نرخ شهریور ۱۴۰۰ ارائه نشد؛ این موضوع موجب شد که سفره مردم به شدت تنگتر شود و اقتصاد تحت شعاع قرار گیرد.
وی تصریح کرد: در این شرایط گروههایی که حقوق ثابت دارند مانند کارمندان، کارگران، معلمان و سایر اخاد جامعه بیشتر به سختی افتادند. هر چند لایحه متناسبسازی حقوق قدم مثبتی در این زمینه بود اما باید طرحی نو در اقتصاد کشور انداخت و تیم اقتصادی دولت باید فکر نو بکند تا معیشت مردم بیش از این سختتر نشود.