مقالات سیاسی و اجتماعی / : نماینده شازند در مجلس در جلسه علنی دیروز و در نطق میان دستور خود اتهاماتی را به رئیس مجلس بخاطر آنچه دخالت در عزل و نصبهای مدیران دولتی خواند،وارد کرد.
محمود احمدی بیغش گفت: گزارشات نگران کنندهای در خصوص مداخلات در عزل و نصبهای مدیران و امور دیگر به گوش میرسد که یکی از آنها، مربوط به شایعات گسترده مداخله رئیس در برکناری دبیر مناطق آزاد کشور است. انتظار میرود در این زمینه شفاف سازی شود.
وی افزود: ملاک و معیار ارزیابی بر کیفیت رفتار، عملکرد و شیوه بیان مسائل کلیدی کشور و مهمتر از همه سطح درک آن نسبت به جایگاه مجلس و نمایندگان ملت توسط رئیس مجلس چیست؟ اکنون با گذشت ۲ سال و نیم از عمر مجلس یازدهم، فرصت برای ارزیابی عملکرد ریاست مجلس، مطابق اصل ۸۴ قانون اساسی و ماده ۲۰ آیین نامه داخلی مجلس فراهم آمده که مورد نقد جدی است.
نماینده شازند در مجلس تصریح کرد: نخست اینکه، جذب و به کارگیری بیضابطه نیرو در بخشهای مختلف به ویژه ساختمان ریاست، بسیار تعجب برانگیز است و مشخص نیست جذب این حجم از نیرو با چه هدف و چه توجیهی صورت گرفته؛ این درحالی است که برخوردهای غیرحرفهای با نیروهای با سابقه، کاردان و باتجربه مجلس منجر به خروج قابل توجهی از آنان از مجلس و ماموریت اجباری آنها به دستگاههای دولتی شده است.
وی خطاب به قالیباف گفت: مصرانه میخواهم با صراحت اعلام کنید، در ۲ سال و نیم چند نفر نیرو برای مجلس جذب کرده و ضرورت آن چه بوده است، بنده و همکاران نگران این هستیم که خانه ملت هم به سرنوشت شهرداری تهران تبدیل شود و این ترافیک و تورم نیرو معضلی برای مجلس شود.
احمدی بیغش ادامه داد: دوم اینکه، مطابق ماده ۲۰ بند ۶ آیین نامه داخلی مجلس، رئیس مجلس موظف است هر سه ماه یکبار گزارش کاملی از تصمیمات و اقدامات هیات رئیسه در رابطه با مسائل مختلف و واحدهای تابعه آن از جمله مرکز پژوهشها در صحن علنی به نمایندگان ارائه کند، بفرمایید در این حدود ۳۰ ماه چندبار از تریبون مجلس نسبت به این قانون عمل کرده و نمایندگان و مردم که اعتقاد دارید خادم آنها هستید را در جریان امور قرار دادهاید. این موضوع مهم در مجلس یازدهم به شدت مغفول مانده است و ابهامات زیادی در ارائه نشدن گزارشات به وجود آورده است.
این نماینده مجلس، سومین نکته را ضعف مجلس در رابطه با مسائل اخیر دانست و گفت: موضع گیریهای مختلف نمایندگان و نبود که یک نظر واحد که به دلیل ضعف مدیریت ریاست مجلس و همچنین گزارشات نگران کنندهای در خصوص مداخلات در عزل و نصبهای مدیران و امور دیگر به گوش میرسد که یکی از آنها، مربوط به شایعات گسترده مداخله رئیس در برکناری دبیر مناطق آزاد کشور است. انتظار میرود در این زمینه شفاف سازی شود، قطعا خوشحال میشویم که این موارد صحت نداشته باشد.
وی، چهارمین نکته را نحوه اداره مجلس در جلسات علنی و غیرعلنی برشمرد و افزود: این موضوع با ضعفها و نواقص شدیدی مواجه است، این مسئله در نوع نگارش متنها و قرائت آنها توسط رئیس کاملا مشهود بوده و مکرر دست آویز رسانهها و فضای مجازی قرار گرفته است. آقای رئیس همانطور که قبلا تذکر داده بودیم بهتر است در مشاوران خود تجدید نظر اساسی کنید.
احمدی بیغش یادآور شد: نباید ملاحظات سیاسی و سلیقهای خودمان را بر منافع ملت ترجیح دهیم، البته حرکت شما در هفته گذشته نسبت به وزیر اقتصاد که در صحن حضور داشت، به جا بود وای کاش همیشه و نسبت به آن دسته از وزرای ناکارآمد اینطور موضع گیری میکردید. قوه مقننه جایگاهی نیست که بشود با غرور بیمورد به آن نگاه کرد.
وی اضافه کرد: ازسوی دیگر نگاه از بالا به مجلس، این قوه نظارتی را از جایگاه اصلی خود دور کرده و یکی دیگر از موارد آن، حضور تعداد قابل توجهی از پرسنل هیات رئیسه در داخل صحن بوده که با نگاهی به سوابق مدیریتی مجلس، در هیچ دورهای این تعداد افراد در صحن حضور نداشتند.
*پاسخ نیکزاد به نطق احمدی بیغش
علی نیکزاد نایب رئیس مجلس که مسئولیت اداره جلسه علنی را بر عهده داشت در واکنش به نطق احمدی بیغش، گفت: نطق حق هر نماینده بوده اما انصاف حکم میکرد شما این نطق را زمانی که رئیس مجلس بود، میفرمودید.
نیکزاد تصریح کرد: گزارش عملکرد هیات رئیسه هر سه ماه یکبار در قفسه کار همکاران قرار گرفته و به صورت مرتب به نمایندگان گزارش داده شده است.
وی در خصوص جذب نیرو در مجلس نیز گفت: براساس ماده ۲۰ آیین نامه داخلی مجلس، موضوع جذب نیرو که در مجالس قبل به تصویب رسیده نیز کاملا سازوکاری مشخص دارد و مباحثی در حوزه اداری، حراستی، احکام، استخدام و ماموریت در اختیار رئیس مجلس است.
وی در خصوص دبیرخانه مناطق آزاد نیز گفت: در این باره ما اطلاعی نداریم اما میشد این موضوع را از خود رئیس مجلس سوال کنید.
- لایحه اصلاح قانون اسقاط خودرو به کمیسیون صنایع و معادن بازگردانده شد
نمایندگان مجلس در ادامه جلسه علنی دیروز بررسی گزارش کمیسیون صنایع و معادن درباره لایحه دو فوریتی الحاق یک تبصره به ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو مصوب ۱۴۰۱ را ادامه دادند و پیشنهادات متعددی را بررسی کردند.
پس از اتمام پیشنهادات در جزییات قبل از رایگیری، رئیس مجلس اعلام کرد که این ماده واحده مغایر قانون برنامه است چرا که ما در قانون برنامه مکلف بودیم تا خودروهای فرسوده را اسقاط کنیم اما با این مصوبه عملا اسقاط از رده خارج میشود و لذا تصویب آن نیازمند دو سوم آرای نمایندگان است.
پس از رایگیری نمایندگان با تصویب جزییات این لایحه دوفوریتی مخالفت کردند.
قالیباف اعلام کرد: اکنون میتوانیم حذف آن را به رای بگذاریم اما از آنجا که بحث مربوط به حمل و نقل به ویژه حمل و نقل جادهای برای کشور بسیار مهم است و ما باید مشکل را حل کنیم مجددا این لایحه به کمیسیون میرود تا سازوکاری بهتر پیشبینی شود.
این لایحه ازسوی دولت به منظور رفع مشکل ایجاد شده در صدور مجوز تولید و گره زدن آن به اسقاط خودروهای فرسوده در قانون ساماندهی صنعت خودرو به مجلس شورای اسلامی ارائه شده بود. - موافقت مجلس با بررسی یک فوریتی طرح افزایش سرعت ایجاد شبکه فیبر نوری
نمایندگان مجلس در مصوبه دیگری موافقت کردند تا طرح ایجاد صندوق توسعه شبکه دسترسی نهایی اینترنت ثابت مبتنی بر فیبر نوری به صورت یک فوریتی در مجلس بررسی شود.
میرتاج الدینی نماینده تبریز به عنوان طراح این طرح گفت: اپراتورهای کشور باید ۲۸ درصد سهم الامتیاز به دولت پرداخت کنند، هیات وزیران نیز براساس قانون میتوانند ۸ درصد این میزان را به اپراتورها به منظور توسعه شبکه فیبر نوری بازگردانند.
وی افزود: با ایجاد صندوق مدنظر در این طرح دولت و مجلس میتوانند بر اعتبارات نظارت کنند و شاهد تمرکز اعتبارات باشیم، تا ۳ سال آینده باید ۲۰ میلیون مشترک خانگی داشته باشیم، درحال حاضر این میزان ۱۰ میلیون اشتراک است که ۸۰ درصد آنها از فیبر نوری بهره نمیبرند.
علی خضریان نماینده تهران به عنوان مخالف این طرح، گفت: صندوقی قرار است براساس این طرح ایجاد شود که اگر بار مالی داشته باشد دولت باید آن را تایید کند، طراحان اجازه دهند طرح از حالت دوفوریتی خارج شود تا به صورت پختهتری بررسی گردد، با عدم رای موافق مانع از کار شتاب زده در مجلس شوید.
سیدمحسن دهنوی عضو هیات رئیسه مجلس نیز در موافقت با طرح مذکور، گفت: فضای مجازی بخش جدایی ناپذیری از زندگی مردم شده و تعاملات مردم در بستر اینترنت انجام میشود، در دولت سیاست خوبی درحال پیگیری است که افزایش و سرعت بخشی به توسعه زیرساختها محسوب میشود.
وی افزود: برای انتقال فیبر نوری نیازمند منابع هستیم و این طرح قصد دارد صندوقی برای توسعه فیبر نوری و سرعت بخشی به آن ایجاد کند و با استفاده از آن میتوانید به دورافتادهترین نقاط کشور فیبرنوری منتقل کنید.
*هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان:توئیت نوباوه درباره رئیس مجلس درراستای وظایف نمایندگی نبوده است
سخنگوی هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان به ارائه توضیحاتی درباره بررسی شکایت قالیباف از نوباوه در این هیئت پرداخت و گفت: هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان پس از انجام بررسیهای لازم، به این نتیجه رسید که اتهاماتی که آقای نوباوه در توئیت مطرح کردند، در راستای وظایف نمایندگی نبوده است.
حجت الاسلام موسی غضنفرآبادی به ارائه توضیحاتی درباره شکایت رئیس مجلس از بیژن نوباوه و بررسی این موضوع در هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس پرداخت و گفت: اصل قضیه این است که آقای نوباوه توئیتی را منتشر کرده و اتهاماتی را نسبت به آقای قالیباف نسبت داده بودند؛ در این خصوص شکایتی مطرح شد و دادگاه از هیئت استعلام کرد که آیا این اظهارات آقای نوباوه در راستای وظایف نمایندگی بوده یا نه؟
وی افزود: پیش از آنکه ما پاسخ دادگاه را بدهیم، برای فیصله دادن به این موضوع اقدام کردیم و در این راستا دوستان ما با آقای نوباوه صحبت کردند تا ماجرا تمام شود، اما به هر حال این مساله به سرانجام خوبی نرسید.
سخنگوی هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس اضافه کرد: هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان پس از انجام بررسیهای لازم، تصمیم خودش را گرفت و به این نتیجه رسید که اتهاماتی که آقای نوباوه در توئیت مطرح کردند، در راستای وظایف نمایندگی نبوده و از این به بعد نیز تصمیمگیری درباره شکایت انجام شده با دادگاه است.