پایگاه خبری و تحلیلی رشد ( roshdnews.ir) اعلام اسامی تأیید صلاحیتشدگان خبرگان در چهارم بهمن، دیدار جمعی از مدیران مسئول روزنامههای اصلاحطلب با وزیر کشور و یک پیشبینی از میزان مشارکت از جمله اخبار انتخاباتی امروز -دوشنبه دوم بهمن ۱۴۰۲- بودند.
به گزارش ایسنا، از دیشب ستاد انتخابات کشور با ارسال پیامک، مراتب تایید صلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی از سوی شورای نگهبان را به آنها اعلام کرد.
محسن اسلامی سخنگوی ستاد انتخابات کشور در این زمینه گفت: شب گذشته لیست شورای نگهبان درخصوص تأیید صلاحیت هزار و ۱۴ نفر به ستاد انتخابات ابلاغ شد و ما بهسرعت برای این افراد با سرشماره ستاد انتخابات، پیامک ارسال کرده و اطلاعرسانی را انجام دادیم. با احتساب این عددِ هزار و ۱۴ نفرِ شب گذشته و همچنین ۱۱ هزار و ۱۹ نفری که هیئت نظارت مرکزی درباره آنان اعلام نظر کرده بود، مجموعاً تاکنون ۱۲ هزار و ۳۳ نفر تأیید صلاحیتشده داریم. این ۱۰۱۴ نفر، هم از ردصلاحیتشدگان و هم عدم احرازصلاحیتشدگان بودهاند. همچنین در این تعدادِ ۱۰۱۴ نفر، هیچیک از نمایندگان فعلی و ادوار مجلس نیستند و آن اسامی در فهرست دیگری منتشر خواهد شد.
۴ بهمن؛ اعلام اسامی تأیید صلاحیتشدگان خبرگان
وی همچنین یادآور شد: در فهرست جدید شورای نگهبان هیچکدام از نمایندگان ادوار و مجلس فعلی که رد صلاحیت شده و اعتراض داشتند، وجود ندارد؛ بر اساس اطلاعاتی که داریم، قرار است فهرست دیگری هم از سوی شورای نگهبان به ستاد انتخابات کشور، ارجاع شود.
اسلامی با بیان اینکه تا تاریخ ۱۹ بهمن، شورای نگهبان فرصت دارد اسامی نهایی تأیید صلاحیتشدگان را اعلام کند، گفت: آمار تفکیکی در مورد جناحبندی افراد تأیید صلاحیت شده، نداریم. ما اسامی را به فرمانداریها ارسال میکنیم.
سخنگوی ستاد انتخابات کشور با اشاره به آخرین روند تأیید صلاحیت نامزدهای انتخابات خبرگان رهبری، اظهار کرد: تا دو روز دیگر یعنی چهارم بهمن، اسامی نامزدهای تأیید صلاحیتشده مجلس خبرگان رهبری را دریافت خواهیم کرد.
امروز همچنین غلامعلی حداد عادل رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی در گردهمایی سراسری کانون اصناف کمیته اقتصادی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی گفت: در شرایطی هستیم که هیچ کدام از نمایندگان مجلس نمیتوانند بگویند ۱۰۰درصد در مجلس بعدی حضور دارند و این نشان میدهد فرآیند انتخابات کاملا مؤثر و شفاف است.
دیدار مدیران روزنامههای اصلاحطلب با وزیر کشور
دیدار جمعی از مدیران مسئول روزنامههای اصلاحطلب با وزیر کشور هم امروز برگزار شد. احمد وحیدی وزیر کشور در این نشست بر فعالتر شدن گفتوگو با احزاب و حوزههای دیگر تاکید کرد و با بیان اینکه انتخابات نقطه عضوگیری احزاب است، گفت: انتخابات، مشارکت، امنیت و وحدت ملی مربوط به یک دولت نیست و همه در آن سهیم هستند.
مدیران مسئول و سردبیران چندین رسانه کشور هم در این دیدار نقطه نظرات خود را درباره مسائل مرتبط با حضور مردم در انتخابات پیش رو مطرح کردند.
از طرفی بیستمین نشست مجمع عمومی جبهه اصلاحات ایران (دوره دوم) با حضور نمایندگان احزاب اصلاحطلب و اعضای حقیقی جبهه اصلاحات عصر یکشنبه _اول بهمن ١۴٠٢- برگزار شد. در جلسه بررسی سند راهبرد انتخاباتی جبهه اصلاحات ایران در سال ۱۴۰۲، اعضای مجمع عمومی با بیان دیدگاههای خود نسبت به متن تهیه شده از سوی کمیته راهبردها وارد بحث شدند و در نهایت جزئیات سند راهبرد انتخاباتی جبهه اصلاحات ایران با اکثریت آرا به تصویب رسید.
کلیات این راهبرد، پیش از این در جلسه ١٠ دی ١۴٠٢ مجمع عمومی جبهه اصلاحات ایران مصوب شده بود. متن کامل سند راهبرد انتخاباتی جبهه اصلاحات ایران در سال ۱۴۰۲ به زودی منتشر خواهد شد.
امروز مهرداد سراجی رئیس ستاد انتخابات جماران با بیان اینکه «جبهه سیاسی جماران همچون گذشته بنا دارد در هر دو انتخابات مجلس خبرگان رهبری و انتخابات مجلس شورای اسلامی حضور فعال و موثر داشته باشد، اظهار کرد: جماران در مناطق ٢٢گانه کلان شهر تهران ستاد فعال انتخاباتی تشکیل میدهد. این جریان مردمی به جهت گستردگی و وسعت حوزه انتخابیه تهران، اسلامشهر، ری و پردیس برنامه ویژه انتخاباتی دارد.
پاسخ به احتمال کنارهگیری نوبخت
از طرفی جواد هروی سخنگوی حزب اعتدال و توسعه در گفتوگویی درباره برنامه انتخاباتی این حزب تصریح کرد: اگر زمانی حزب اعتدال و توسعه نتواند در تهران و دیگر استانها لیست ارائه کند، از همین حالا اعلام میکنیم که مقصر حزب اعتدال و توسعه نیست و ما تلاشمان را کردیم تا بتوانیم فضای رقابتی برای مشارکت بالا ایجاد کنیم، اما زمانیکه رقابت از ما گرفته شده، نباید انتظار مشارکت داشت.
هروی همچنین به ائتلاف حزب اعتدال و توسعه با سایر گروهها پرداخت و با بیان اینکه در میان گروهها و جریانهای مدنظر حزب، برای ائتلاف هیچ کدام کاندیدایی ندارند، افزود: این که اصلا در چه شهرهایی لیست داشته باشیم یا خیر، باز هم به عملکرد شورای نگهبان مربوط است و لذا اگر قرار باشد لیست بدهیم لیست کامل خواهیم داد وگرنه لیست نخواهیم داد.
سخنگوی حزب اعتدال و توسعه درباره برخی شایعات مبنی بر احتمال کنارهگیری محمدباقر نوبخت از عرصه انتخابات، تاکید کرد: حزب اعتدال و توسعه بیشتر مصرّ بر این بود که ایشان وارد میدان شوند و همچنان هم اصرار داریم که ایشان بهعنوان یکی از چهرههای مطرح در مجلس آینده حضور خواهند داشت. چینش نیروهای ما بهدلیل تغییر در بافت لیستهای ما در تهران و شهرستانها تغییرات اساسی کرده است که ممکن است این تغییر لیستها موجب جابهجایی کاندیداهای ما در حوزههای مختلف شود وگرنه حضور ایشان جدی است و تا لحظه آخر هم خواهند ماند.
هروی درباره فشار اعتدالیون به نوبخت برای انصراف از حضور در انتخابات بیان کرد: تصمیم بر این شده است که تا پس از بررسی اعتراض به رد صلاحیتها صبر کنیم. رویکرد کلی ما اجتناب از نافرمانی مدنی است. بسیاری از شایستگان تمایلی برای ورود به انتخابات نداشتند اما با اصرار حزب ما این کار را کردند. در صورت بازبینی صلاحیتها در انتخابات شرکت کرده و ترغیب به حضور خواهیم کرد.
از سوی دیگر حسین کنعانیمقدم فعال سیاسی اصولگرا در گفتوگویی در پاسخ به این سوال که با توجه به زمان باقی مانده تا انتخابات، چه کارهایی باید انجام بگیرد تا میزان مشارکت افزایش پیدا کند، خاطرنشان کرد: انتخابات سه رکن دارد؛ انتخابشوندگان، انتخابکنندگان و دستگاههای نظارتی. انتخابشوندگان نامزدهای انتخاباتی هستند. به نظر میرسد شورای نگهبان نرمش قهرمانانه اعلام کند و یک مقدار صاحبان آرا را راضیتر کند تا کسانی که از نظر نامزدهایشان میخواهند وارد انتخابات شوند، موانعی بر سر راهشان نباشد. انتخابکنندگان همان مردم هستند. به نظر میرسد شفاف کردن فضای سیاسی و رقابتی کردن آن میتواند به مشارکت کمک کند و در عینحال اگر فرد یا جریانی بتواند گفتمان جدیدی را مطرح کند تا مردم را مشتاق کند به اینکه اگر این جناح یا تفکر رأی بیاورد، بتواند تغییرات اساسی روی میدهد، برهمین اساس مردم پای صندوقهای رأی میآیند.
کنعانیمقدم همچنین در پاسخ به این سوال که تحلیل شما درباره این وضعیت امروز مشارکت در انتخابات و اظهارات محمدرضا باهنر که گفته مشارکت در تهران زیر ۲۰ درصد خواهد بود، عنوان کرد: من قبلا پیشنهادی به وزارت کشور داده بودم که به آن عمل نکردند. آن هم بحث اطلس سیاسی کشور است. کشور ما با تنوع سیاسی مواجه است، در بعضی مناطق ۶۰-۷۰ درصد یا شاید هم بیشتر شاهد حضور مردم در انتخابات هستیم، اما در بعضی مناطق اینطور نیست و کمتر از ۳۰ درصد است. مثلا تهران یکی از کلانشهرهایی است که به لحاظ اینکه ۳۰ نماینده برای مردم باید انتخاب شود، اما مردم خیلی نمایندهها را نمیشناسند؛ همین الان از مردم اسامی نمایندههای تهران را سوال کنید، نمیشناسند جز چهار پنج نفر و با وجود آنکه در انتخابات شرکت کرده و رای دادند، بیشتر از آن نمیتوانند بگویند. به نظر میرسد اگر بخواهیم به طور متوسط بحث را دنبال کنیم و بگوییم متوسط آرای مشارکت کشور چند درصد است، به نظر بیشتر از ۳۰ درصد نخواهد بود. ممکن است در بعضی جاها آمار مشارکت ۵۰ تا ۶۰ درصد باشد اما مجموعا اگر بخواهیم میانگین بگیریم، ۳۰ درصد واجدین شرایط خواهند بود.
امروز همچنین اعلام شد که حزب مؤتلفه اسلامی یک گروه هفتنفره برای مذاکره با دیگر گروههای اصولگرا برای رسیدن به یک مدل برای آنچه “وحدت اصولگرایان” تعریف شده، تعیین کرده است. این هفت نفر متشکل از لاله افتخاری، محمدکاظم انبارلویی، حسین انواری، محسن قناعت، امیر خجسته، علی افشاری آزاد و یک عضو دیگر حزب مؤتلفه برای مذاکره با شورای ائتلاف، جبهه پایداری و دیگر گروههای اصولگرا از سوی حزب مؤتلفه مأمور شدهاند و تاکنون با برخی گروههای اصولگرا هم دیدار داشتهاند.
در این میان روزنامههای امروز هم به خبر تایید صلاحیت ۱۰۰۰ نفر دیگر توسط شورای نگهبان واکنشهای متفاوتی نشان دادند. روزنامههای اصولگرا این موضوع را گشایشی جدید برای بیشتر شدن رقابت در انتخابات دانسته و بیشتر روزنامههای اصلاحطلب عنوان کردند که در میان این تاییدشدگان جدید، همچنان نامی از منتقدان دولت دیده نمیشود.