پایگاه خبری و تحلیلی رشد ( roshdnews.ir ) آثار مخرب افسردگی بر زندگی مشترک
افسردگی ارتباط شخص را در سطح عاطفی حتی با افرادی که دوستشان دارد، مشکلساز میکند. این اختلال خلقی یک بیماری جدی است که باعث تخلیه انگیزه، انرژی و خوشیبن بودن در فرد میشود.
به گزارش ایسنا، افسردگی از جمله اختلالات روانی شایعی است که ممکن است افراد زیادی درگیر آن شوند. این اختلال میتواند قبل از ازدواج یا بعد از آن به دلایل مختلفی در افراد ایجاد شود. بیتوجهی و عدم درمان افسردگی میتواند تهدیدی برای زندگی مشترک باشد. تأثیرات افسردگی بر زندگی زوجین و راهکارهای موثر در این زمینه، موضوعی است که به بهانه آن با مهناز یوسفی روانشناس و درمانگر به گفتوگو نشستیم که در ادامه بخش دوم و پایانی آن را میخوانید:
افسردگی چه تاثیری بر زندگی مشترک خواهد گذاشت؟
افسردگی بر کیفیت زندگی زناشویی و روابط موثر بین زوجین تاثیر بسیار مخربی میگذارد. این اختلال ممکن است بنا به دلایلی مثل مشکلات مالی، بیکاری و برآورده نشدن نیازهای طرف مقابل، مشکلات خانوادگی، عدم وجود ارتباط موثر و حل تعارضها، دوری از خانواده، خیانت، دوران بارداری سخت، افسردگی پس از زایمان و و مواردی از این دست ایجاد گردد. تغییراتی که در فرد افسرده حاصل میشود بر روابط بین زوجین تاثیر میگذارد. از دو جنبه افسردگی را در روابط بین زوجین بررسی میکنیم.
اول این که این اختلال در فرد بر میزان هورمونهای جنسی و تستوسترون اثر گذاشته و ترشح آنها را کاهش داده و منجر به کاهش میل جنسی در هر دو جنس میگردد. اختلالات نعوظ در مردان که موجب کاهش اعتماد به نفس و تنش در آقایان میشود. خشکی واژن و کاهش لذت نیز از عوارض افسردگی در خانمها است. استفاده از برخی داروهای ضد افسردگی به ویژه مهار کنندههای انتخابی بازجذب سروتونین و دوپامین باعث کاهش میل جنسی و تاخیر در ارگاسم و سایر اختلالات جنسی میشوند.
در برخورد با فرد افسرده موضوع را بیش از اندازه ساده جلوه ندهید. از مقایسه کردن بپرهیزید و آنها را سرزنش نکنید، مثلا این جمله که همه چیز ساخته ذهن تو است باعث میشود احساس کند که دیگران او را به دروغ گفتن متهم میکنند
از لحاظ عاطفی نیز فرد افسرده دارای حس بیعلاقگی و بیتفاوتی نسبت به شریک خود شده و موجب فاصله بین زوجین میشود. آنها تمایل خود برای رابطه عاطفی با همسر خود را از دست میدهند و آستانه تحمل در این افراد کاهش مییابد. بدبینی، حس دوست داشته نشدن، در آنها اوج میگیرد و نسبت به همسر خود حساس و شکننده شده و در ارتباط با او دچار تعارض میشوند.
چگونه با افراد افسرده برخورد کنیم؟
افسردگی ارتباط شخص را در سطح عاطفی حتی با افرادی که دوستشان دارد، مشکلساز میکند. این اختلال خلقی یک بیماری جدی است که باعث تخلیه انگیزه، انرژی و خوشیبن بودن در فرد میشود. مسلما نمیتوانیم از فرد افسرده انتظار داشته باشیم که تنها با تلاش و قدرت اراده از این حالت خارج شود. او به حمایت افرادی که با آنها زیست میکند و در ارتباط هستند، نیازمند است.
افسردگی علاوه بر حمایت، حتما به جلسات روان درمانی و دارو درمانی نیز وابسته است اما قبل از هر چیزی، افرادی که با فرد افسرده ارتباط دارند باید در مورد این اختلال اطلاعات کافی داشته و در کنار آن یاد بگیرند که چگونه با این فرد رفتار کنند. چون فرد افسرده بسیار حساس و زود رنج است. کلمات و رفتارها ممکن است تفسیرهای متفاوتی برای او داشته باشد. صبور بودن و همدلی کردن در برابر فرد افسرده بسیار حائز اهمیت است.
در برخورد با فرد افسرده موضوع را بیش از اندازه ساده جلوه ندهید. از مقایسه کردن بپرهیزید و آنها را سرزنش نکنید، مثلا این جمله که همه چیز ساخته ذهن تو است باعث میشود احساس کند که دیگران او را به دروغ گفتن متهم میکنند.
در نظر داشته باشید که یک رویداد و موقعیت ناخوشایند جزئی که ممکن است برای شما یک ناراحتی کوچک ایجاد کند برای فرد افسرده میتواند یک رویداد بسیار ناراحتکننده و غیر قابل عبور باشد. بنابراین سعی نکنید که اینطور اظهار کنید که شرایط آن قدر هم بد نیست، یا این که «این تو هستی که فکر میکنی که شرایط خیلی بد است».
قصد اصلاح رفتار فرد را نداشته باشید. با یک مکالمه انتظار معجزه نداشته باشید به فرد عشق و محبت بدهید. تمایل خود را برای گوش دادن مداوم بیان کنید. افسردگی قدرت قضاوت فرد را پایین میآورد پس اگر گفت که دلش میخواهد که بمیرد این جمله را جدی بگیرید.
فرد افسرده را به داشتن سبک زندگی سالم تشویق کنید. به او کمک کنید دیدگاه مثبتی داشته باشد .فراموش نکنید که فرد در دوران افسردگی نیازمند حمایت و همدلی شماست. این را هم بدانید که بهبود افسردگی نیازمند زمان است که صبور بودن و حامی بودن شما را میطلبد.